KIRJOITUKSIANI

Yhden kädenpuristuksen päässä

Maanantaiaamuna tuli tieto Osama bin Ladenin kuolemasta lähellä Pakistanin pääkaupunkia Islamabadia. Osama bin Laden syyllistyi yhteen lähihistorian pahimmista terroriteoista vuonna 2001 Yhdysvalloissa, ja sen jälkeen pakeni vastuutaan teoistaan. Oli hyvä, että hänen toimintansa nyt päättyy.

Uutisen kuullessani muistin yhtä keskusteluani Sudanissa, Khartumissa. Istuin Hassan al-Turabin sohvalla, ja hän muisteli vanhoja tuttujaan – Paavi Johannes Paavali toisesta Saddam Husseiniin. Turabi itse nousi islamilaisen vallankaappauksen myötä valtaan Sudanissa 1989 nykyisen presidentin Bashirin kanssa. Sen jälkeen Turabi on vuoroin ollut tyrmässä, vuoroin oppositiojohtajana. Aina kun Sudanissa on levotonta, Bashir haetuttaa Turabin takaisin tyrmään.

Yksi Turabin muistelemista hahmoista oli Osama bin Laden. ”Tuossa naapurissahan se asui”, Turabi sanoi. ”Ja siinä samalla sohvalla istui aamukahvilla kuin sinä nyt.” Bin Laden asui maanpaossa Sudanissa 1992-1995. ”Olet bin Ladenista nyt yhden kädenpuristuksen päässä”, Turabi nauroi. Hieman kylmäsi.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti bin Ladenin kuoltua puheen, jossa amerikkalaisten sotilasoperaation onnistumisesta ilmoitettiin. Obaman puheessa oli myös toinen tärkeä viesti, johon on helppo yhtyä.

Obama muistutti, että Yhdysvallat ei ole sodassa islamin kanssa. Bin Laden ei ollut muslimien johtaja, vaan muslimien surmaaja terroritekojensa yhteydessä. Al-Qaidan tappolistoilla on vuosien mittaan ollut paljon muslimeja ja kaikkien muiden uskontojen edustajia. Sen vuoksi bin Ladenin lopusta voivat olla iloisia kaikki, joille rauha ja ihmisoikeudet ovat tärkeitä.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto