KIRJOITUKSIANI

Kataisen vaikea tehtävä

Hallitustunnustelija Jyrki Kataisen uusien kysymysten vastausaika umpeutuu maanantaina. Kun SDP:lle ja erityisesti perussuomalaisille suunnattuja lisäkysymyksiä lukee, voi aavistella muitakin kuin EU-vaikeuksia tulevassa hallituspohjassa.

Perussuomalaiset markkinoivat ennen vaaleja omia ilmastoratkaisujaan. Nyt kysytään, ovatko he valmiita pitämään kiinni Suomen ilmastositoumuksista. Perussuomalaiset haluavat karsia uusiutuvia energialähteitä suosivaa syöttötariffijärjestelmää. Katainen kysyy, miten siinä tapauksessa edistetään uusiutuvan energian käyttöä.

Lykkäys hallitusneuvotteluissa merkitsi, että Portugali-pakettiin etsitään nyt ratkaisua laajemmalla joukolla kuin kolmen suurimman kesken, josta on kaavailtu uutta hallituspohjaa.

En pidä hyvänä ajatuksena, että Eurooppa-asioista ensin otettaisiin vastuuta laajalla joukolla, ja sen jälkeen maahan tehtäisiin hallitus, joka ottaisi tästä linjasta irtioton. Tällä hallituskaudella tulee varmasti muitakin vaikeita Eurooppa-asioita kuin Portugali. Uudella hallituksella on oltava Eurooppa-politiikka, eikä se voi siinä luistella opposition selän taakse.

Hallituksia muodostetaan yleensä niin, että kaikki joutuvat tekemään kompromisseja. Kataisen pitäisi nyt viedä uusi hallituspohjansa korkean paineen neuvotteluihin, joista tullaan ulos vasta pitävän neuvottelutuloksen kanssa. Muut voivat odottaa valkoista savua piipusta. Näin hallitukset on ennenkin tehty.

SDP ja perussuomalaiset kritisoivat nyt työnsä päättävää hallitusta huonoista neuvottelutuloksista Portugali-paketin ja vakausmekanismien suhteen. Nyt olisi SDP:n ja Perussuomalaisten aika lyödä korttinsa pöytään ja kertoa, mitä ehdotetaan niin että ratkaisut saisivat Suomen kannalta paremman sisällön. Kukaan ei varmasti vastusta, kun Suomen takausosuudet pienenevät, pankkien vastuu annetuista luotoista kasvaa ja Eurooppaan saadaan lisää läpinäkyvyyttä finanssimarkkinoille.

Perussuomalaisten menestyksestä huolimatta vaaleissa enemmistön saivat puolueet, jotka eivät halua Suomen eroavan EU:sta tai palaavan markka-aikaan. Vahva eurooppalainen linja pitäisi näkyä myös tulevan hallituksen ohjelmassa. Jos Suomen EU-politiikka ajetaan karille, uusi hallitus on epäonnistunut ennen kuin se on edes muodostettu.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto