KIRJOITUKSIANI

Tästä päivästä lukien Suomi on Naton jäsenmaa

Tästä päivästä lukien Suomi on Naton jäsenmaa

Oli juhlallinen hetki tallettaa Suomen Nato-liittymisasiakirja ja antaa se vietäväksi Washingtoniin. Asiakirjan otti vastaan Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin läsnäollessa. Tätä seurasi Suomen lipun nosto salkoon täällä Brysselissä Naton päämajassa.

Tämä päätti reilun vuoden kestäneen Suomen Nato-prosessin, jossa suomalaisten yksimielisyys on ollut suurin voimavaramme. Tätä yksimielisyyttä heijasti nyt myös työnsä päättäneen eduskunnan vahva tahto päättää Nato-asiasta jo ennen viimeisiä Unkarin ja Turkin ratifiointeja.

Tänään oli mahdollisuus myös tehdä ensimmäinen toimi Naton jäsenmaana – Ruotsin hyväksymiskirjan allekirjoittaminen ja luovuttaminen. Myös tähän eduskunta oli jo antanut valtuudet. Toivomme, että Ruotsi on mahdollisimman pian Naton jäsen. Se lisää koko Itämeren alueen turvallisuutta.

Tästä päivästä lukien Suomi on Naton jäsenmaa. Huolehdimme itse jatkossakin omasta turvallisuudestamme ja puolustuksestamme, mutta lisäksi olemme nyt päässeet Naton kollektiivisen puolustuksen suojaan, joka takaa muiden avun myös tosipaikan tullen. Samoin olemme valmiita itse puolustamaan muita Naton jäsenmaita, jos joku niistä joutuisi hyökkäyksen kohteeksi ja apua pyytää.

Nato-jäsenyys lisää turvallisuuttamme, mutta se ei muuta kaikkea. EU tulee edelleen säilymään tärkeimpänä ulkopolitiikkamme viiteryhmänä. Ja Suomella on edelleen mahdollisuus toimia rauhan ja ihmisoikeuksien puolesta maailmassa, jossa on yhä liikaa sotia, ihmisoikeusloukkauksia ja sortoa.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto