KIRJOITUKSIANI

Puheeni kampanjakorttien keräämisen aloittamisen tiedotustilaisuudessa 8.6.2023

Tervetuloa kaikille, kiitos että pääsitte paikalle lyhyellä varoitusajalla.

Bästa vänner,

Minulle on säännöllisin välein esitetty kysymyksiä tulevaisuudensuunnitelmistani, ja olen ajatellut että näin kesän kynnyksellä on kohteliasta vastata näihin kysymyksiin.

Yleensä pyrin hoitamaan työni niin, että keskityn kulloinkin käsillä olevaan työhön, joka edelleen on ulkoministerin tehtävä.

Näin erityisesti, kun Euroopassa edelleen käydään sotaa ja koko maailman turvallisuutta koetellaan. Ulkopolitiikan tapahtumat etenevät silloinkin, kun Säätytalolla neuvotellaan. Toimitusministeristö toimii kaiken aikaa. Seuraava tärkeä tapaaminen on pohjoismaisten ulkoministerien kokous tulevana maanantaina Reykjavikissa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan jatkuu. Tämä sota on myös taistelua narratiiveista – ja tätä taistelua käydään paitsi Euroopassa, esimerkiksi Länsi-Balkanilla, myös Afrikassa, latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa. YK:ssa moraalisen johtajuuden on turvallisuusneuvoston sijaan ottanut YK:n yleiskokous.

Sodan heijastusvaikutukset ovat poikkeuksellisen laajat. Tavallisella kuluttajalla Suomessa ne ovat näkyneet niin energian hinnoissa kuin taloudessa, inflaatiossa ja koroissa. Monen kotitalouden talous on nyt kovilla.

Elämme aikoja, joista aikanaan tullaan lukemaan historiankirjoista. Olemme kansakuntana käyneet läpi näitä koettelemuksia yhdessä.

Yksituumaisuuttamme ja kykyämme yhdistää voimamme on koeteltu niin koronapandemian kuin eurooppalaisen sodankin yhteydessä.

Valitettavasti vaikeuksia on myös edessäpäin. Tulee monia tilanteita, joissa meidän suomalaisten kykyä toimia yhdessä edelleen koetellaan.

Me suomalaiset pärjäämme vain, jos osaamme toimia yhdessä ja aidosti kohdata toisemme. Ansaitsemme Suomen, jota jokainen voi olla rakentamassa ja josta jokainen voi olla ylpeä. Ansaitsemme Suomen, jonka tulevaisuudessa jokainen voi nähdä itsensä.

Viime aikoina moni kovin erilaisista taustoista tuleva suomalainen on ollut yhteydessä ja vedonnut sen puolesta, että asettuisin ehdokkaaksi ensi vuoden presidentinvaalissa.

Olen iloinen kaikesta kannatuksesta, mutta samalla nöyrä niiden haasteiden edessä, joita tulevaisuus tuo tullessaan. Elämme levottomia aikoja.

Olen ajatellut, että tulevia vuosia tulisi lähestyä niin, että etsisimme yhä vahvemmin sitä, mikä meitä suomalaisia yhdistää ja pitää yhdessä. Suomen tulevaisuuden tulee rakentua entistä enemmän osaamiselle, yhteistyölle ja luottamukselle. On tärkeää tuoda kaikki saman pöydän ääreen.

Olen tämän vuoksi päättänyt antaa suostumukseni valitsijayhdistyksen presidenttiehdokkaaksi. Yksityisistä ihmisistä koostuva tukiyhdistys alkaa tänään kerätä kannattajakortteja presidenttiehdokkaan asettamiseksi.

Presidentinvaali on mitä suurimmassa määrin henkilövaali. On tärkeää, että kampanjaan voi tulla mukaan ja osallistua puoluekantaan, ikään tai asuinpaikkaan katsomatta.

Siksi koen luonnolliseksi valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi ryhtymisen. Samalla toivon, että oman puolueeni väki on osaltaan mukana tämän valitsijayhdistyksen toiminnassa ja kampanjan tukemisessa.

Bästä vänner,

Jag har bestämt mig för att ge mitt samtycke till att bli vald till presidentkandidat för en valförening. En stödförening bestående av privatpersoner börjar idag samla in anhängarkort för att nominera en presidentkandidat.

Vi lever i svåra tider, krig rasar i Europa. Nu gäller det att samla alla finländare kring samma bord. Finlands framtid i ännu högre grad kommer att byggas på kompetens, samarbete och förtroende. Presidentvalet är i allra högsta grad ett personval. Det är viktigt att alla kan delta i kampanjen, oavsett parti tillhörighet, ålder eller bostadsort.

Därför anser jag det naturligt att kandidera genom valföreningen.

Kannattajakorttien keräys alkaa tänään ja tavoitteena on kerätä lain edellyttämä määrä kortteja. Itse jatkan työtäni ulkoministerinä siihen saakka, kunnes uusi hallitus nimitetään.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto