KIRJOITUKSIANI

Pääsykokeista luopuminen hyvä ajatus

Aamulehti kertoi tänä aamuna, että korkeakoulutuksen uudistamista pohtiva työryhmä kaavailee yliopistojen pääsykokeista luopumista. Mietintönsä työryhmä aikoo jättää 18. maaliskuuta. Pääsykokeiden sijaan se kaavailee yhteishakua pääväyläksi myös yliopistoihin.

Työryhmän ajatus on hyvä. Nykyjärjestelmässä monelta opiskeluun suuntaavalta tuhraantuu 2-3 vuotta pääsykoekirjojen ääressä istumiseen. Työurien pidentämisen kannalta on hyvä, jos opiskelijat saadaan nopeammin opiskelujensa pariin – ja ehkä vielä opiskeluaikojakin lyhennettyä.

Myös Suomen Ylioppilaskuntien Liitto on toivonut välivuosien vähentämistä ja työurien pidentämistä niiden alkupäästä.

Pitäisikö ylioppilastutkintoon ja lukion päästötodistukseen pohjaava yhteishaku olla sitten ainoa reitti sisään yliopistoihin ja korkeakouluihin? Ei varmaan. Aikuisopiskelijat ja lukioaikana huonommin menestyneet tarvitsevat tietysti myös ”second chance” -mahdollisuutensa, kuten SYL:n puheenjohtaja Matti Parpala muistuttaa.

Kannatan korkeakoulutuksen uudistamista pohtivan työryhmän ajatusta korkeakoulujen yhteishausta. Jos ehdotus toteutetaan, korkeakoulut saavat nuorempia opiskelijoita, ja työelämään valmistuttaisiin aikaisemmin. Samalla jäisi lukiosta vastavalmistuneilta pois se kaksoisstressi, jonka ylioppilaskirjoitukset ja korkeakoulujen pääsykokeet samana vuonna tuottavat.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto