KIRJOITUKSIANI

Gazan saarto lopetettava

Maailmassa on paikka, jonne menevät humanitaariset kuljetukset naapurivaltion armeija pysäyttää. Naapuri estää kaiken muunkin laivaliikenteen, pitää lentokenttää suljettuna, ja kontrolloi ainoaa avointa rajanylityspaikkaa. Paikan nimi on Gaza.

Kirjailija Henning Mankell ja muut Gazan saartoa vastaan protestoivat ovat oikeassa. Gazan saarto on lopetettava, ja Gazassa asuvien palestiinalaisten perusoikeudet on turvattava.

Euroopan Unioni on osasyyllinen Gazan kurjuuteen ja eristykseen. Taustalla ovat vuoden 2006 demokraattiset parlamenttivaalit, jossa gazalaiset meidän mielestämme ”äänestivät väärin”. Hamas sai silloin 73 paikkaa parlamentin 132 paikasta. Yhdysvallat ja EU päättivät aloittaa uuden hallinnon boikotin, ja Israel kiristi Gazan kontrollia. Pääkärsijänä tästä politiikasta ovat tavalliset kansalaiset, ja ääriliikkeiden kannatus Gazassa kasvaa, ei vähene.

Lähipäivinä saamme tietää tarkasti, mitä tapahtui, kun varhain maanantaiaamuna israelilaiset sotilaat nousivat Gazaan humanitaarista apua vievään kuuden aluksen saattueeseen. Joka tapauksessa ylimitoitettu voimankäyttö on johtanut turhiin siviiliuhreihin. On tärkeää myös selvittää, ovatko laivalla olleet aktivistit turvautuneet väkivaltaan. Vain väkivallaton vastarinta tällaisessa tilanteessa voi luoda moraalisesti kestävän pohjan.

Osa Israelin turvallisuutta on, että sillä on paljon kansainvälisiä ystäviä ja sympatisoijia. Viime aikoina näiden määrä on vähentynyt. Israel on jo nöyryyttänyt USA:n presidentti Obamaa ja hänen varapresidenttiään Bideniä. Israel ja Turkki olivat aiemmin väleissä, mutta nyt myös tuo ystävyys näyttää olevan mennyttä. Israelin politiikka palestiinalaisalueilla on ajamassa maan umpikujaan, ja heikentää Israelin omaa turvallisuutta.

Nyt tarvitaan kansainvälisen yhteisön toimia Gazan tilanteen helpottamiseksi ja palestiinalaisten oikeuksien turvaamiseksi. Gazan saarto on lopetettava. Israelin on hyväksyttävä alueelle kansainväliset rauhanturvaajat, jotka voivat estää myös Gazan alueen käyttämisen Israeliin kohdistuviin ohjusiskuihin.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto