KIRJOITUKSIANI

Aserekisterin tilanne

Uusi ampuma-aselaki on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Olemme kuunnelleet puolustusvaliokunnassa aselain asiantuntijoita, ja annamme oman lausuntomme hallintovaliokunnalle, joka tekee eduskunnan mietinnön aselaista.

Vaikka asiantuntijat ovat olleet monista asioista erimielisiä, kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että tarvitaan kunnollinen aserekisteri. Se on ainoa tapa erottaa lailliset ja laittomat aseet sekä valvoa, että aseen haltijalla on aseenkantolupa.

Mutta missä tilassa on aserekisteri? Nimismiespiirien käsikortit siirrettiin tietokoneelle vuonna 1998. 30-luvulta saakka kerättyjen korttien tietoja lisättiin atk-järjestelmään silloin kun voitiin liittää aseeseen jonkun elossa olevan henkilön henkilötunnus.

Kun yksi ase on liikkunut nimismiespiiristä toiseen ja vaihtanut omistajaa, saattoi yksi ase kirjautua rekisteriin useammankin kerran. Aseissa ja niiden osissa on erilaisia numerosarjoja, eikä aina ole ollut yhtenäistä käytäntöä rekisteröinnissä. Ase numero 8642 on rekisterissä yli 140 kertaa – tämä numero on otettu sotilaskiväärin tähtäimen etäisyysasteikosta.

Ajatelkaapa jos autoissa olisi samanlainen tilanne: 140 autoa ajelisi samalla rekisterinumerolla, tai sama auto olisi omistajavaihdosten jälkeen rekisterissä useamman eri omistajan nimellä.

Aserekisterin saaminen ajan tasalle on toivottavasti yksi uuden ampuma-aselain oheistuote.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto