KIRJOITUKSIANI

Trump, Putin ja Helsinki – hyvät, pahat ja epävarmat

B66B58AC-2D1E-44BD-A0D9-F2B55C0CEB27

Trump ja Putin tapaavat Helsingissä maanantaina. Mikä tapaamisessa on hyvää, mikä huonoa ja mikä epävarmaa?

3 hyvää asiaa:
1. Osa maailman jännitteistä ja konflikteista johtuu kontaktien puutteesta ja aktiivisesta väärinymmärtämisestä. Sen vuoksi tapaaminen nokatusten on aina tapaamattomuutta parempi asia.
2. Jotkut meneillään olevista konflikteista vaativat suoraa keskusteluyhteyttä. YK:n turvallisuusneuvoston työ halvaantuu, ellei tätä yhteyttä ole. Nyt tärkeitä neuvottelukohteita ovat mm. Syyria, Libya, Pohjois-Korea ja tilanne Itä-Ukrainassa.
3. Euroopan aseidenriisunta ja ydinaseiden kontrolloiminen maailmanlaajuisesti vaativat USA:n ja Venäjän yhteistoimintaa. Siitä on neuvoteltava.

3 huonoa asiaa:
1. Presidentti Trump pelaa välillä kovaa omia liittolaisiaan vastaan. Hän on säännöllisesti nöyryyttänyt Saksaa ja vähätellyt Euroopan Unionia. Hän on vetänyt mattoa alta USA:n tekemiltä  kauppasopimuksilta. Tämä heikentää läntisen maailman yhteenkuuluvuutta.
2. Presidentti Putin on rikkonut kansainvälistä oikeutta Krimin miehityksellä ja tukemalla sotilaallisia toimia Itä-Ukrainassa.
3. Molempien presidenttien lähihistoria kertoo toimista, joilla vähätellään sääntöjen mukaan toimimista kansainvälisessä politiikassa. Kun lopetetaan sääntöjen seuraaminen, suurvallat korvaavat pelisääntöjen kunnioittamisen voimankäytöllä.

3 epävarmaa asiaa:
1. On epävarmaa, minkä maineen Helsinki tapaamisella saa. Tullaanko tulevaisuudessa viittaamaan Helsinkiin, kun ylistetään suurvaltojen kykyä sopia maailmanrauhan kannalta tärkeistä asioista? Vai tuleeko Helsinki olemaan symboli kahden suurvallan uudelle vallanjaolle, jossa pienemmät toimijat ja kansalaisoikeudet jäävät jalkoihin? Tähän voi Helsinki juuri nyt itse harvinaisen vähän vaikuttaa.
2. Suomi haluaisi tuoda presidenttien asialistalle huolen ympäristöstä, ilmastosopimuksen noudattamisesta, napajäätiköiden sulamisesta ja Itämeren alueen jännityksen lieventämisestä. Ei ole varmuutta, miten vahvasti nämä Suomen huolet ovat tapaamisen asialistalla.
3. On epävarmaa, miten Trumpin ja Putinin politiikka tulevaisuudessa muotoutuu Helsingin mahdollisesta sopimuksesta johtuen tai siitä huolimatta. Trump ja Putin ovat molemmat tulleet tunnetuksi yllätyksellisyydestä. Epävarmuus jatkuu.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto