KIRJOITUKSIANI

Tarjolla vaikea tehtävä

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg ilmoitti tänään, ettei ole enää puheenjohtajaehdokkaana toukokuussa 2009. Vuodesta 2005 vihreitä johtaneella Cronbergilla on takanaan eduskuntavaalivoitto 2007, kunnallisvaalivoitto 2008 – ja tietysti vihreiden vienti uudelleen hallitukseen keväällä 2007. Nämä eivät ole pieniä saavutuksia. Kiitos vihreiden eteen tekemästäsi työstä, Tarja!

Cronbergin seuraajalle ei ole tarjolla kadehdittava tehtävä. Vanhasen II hallituksen loppukausi tulee olemaan kansainvälisen taantuman, ehkä syvän laman, leimaama. Työllisyysluvut tulevat heikkenemään. Kaikki varmaan muistavat, miten raskas työministerin posti on laman pohjalla ja hitaasti lamasta noustaessa. Ne jotka eivät muista, kysykööt Lipposen I hallituksen työministeriltä Liisa Jaakonsaarelta.

Vihreillä oli ennen sellainen sääntö, että kansanedustajaa ei voitu valita puolueen puheenjohtajaksi. Sitten oli sellainen sääntö, että ministeriksi valittavan puoluejohtajan olisi hyvä jättää puheenjohtajan tehtävät, ettei valta keskittyisi liiaksi. Näistä säännöistä on onneksi luovuttu, ja nykyään luotetaan puoluekokouksen kykyyn tehdä oikeita valintoja.

Jotkut haluaisivat silti rajata Cronbergin seuraajan valintaa sanomalla, että puheenjohtajan on oltava kansanedustaja. Tämä pienentää kovasti ehdokasjoukkoa. Samoin sellaisen säännön tarjoaminen, että puolueen puheenjohtajan on aina oltava hallituksessa. Erilaisia ratkaisuja voidaan tehdä valittavien henkilöiden mukaan, eikä ennalta kannata liikaa rajata ehdokkaiden joukkoa.

Anni Sinnemäki oli Tarja Cronbergin haastaja vuonna 2005, ja monet povaavat hänen olevan toukokuussa ehdolla puheenjohtajaksi. Olisi hyvä, jos muitakin ehdokkaita lähtisi nyt liikkeelle. Toivon että ehdolle lähtisivät puolueen nykyiset varapuheenjohtajat – Jyrki Kasvi, Mari Puoskari ja Johanna Sumuvuori. Toivon myös, että kansanedustaja ja hallituksen ilmastopoliittinen neuvonantaja Oras Tynkkynen harkitsisi ehdokkuuttaan. Näin saisimme kevään puheenjohtajavaalista todellisen ja kiinnostavan valintatilanteen.

Entä onko vihreillä mustia hevosia? Apulaiskapunginjohtaja Pekka Sauri, joka vetää Kauhajoen tragedian selvitystyötä, ja viime aikoina paljon julkisuudessa esiintynyt entinen kansanedustaja, kirjailija Rosa Meriläinen ovat esimerkkejä voimavaroista, joita vihreillä on eduskunnan ulkopuolella. Molemmat heistä ovat tehneet paljon vihreiden menestyksen eteen, ja olisivat mainioita puheenjohtajakandidaatteja kansanedustajajoukon ulkopuolella.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto