KIRJOITUKSIANI

Surulliset uutiset Afganistanista

Rauhanturvaoperaatiot ovat aina vaarallisia. Silti jokainen ihmishengen menetys näissä operaatioissa on traaginen uutinen. Ajatuksemme ovat nyt Afganistanissa kuolleen suomalaisen rauhanturvaajan perheen, omaisten, ystävien ja rauhanturvakumppaneiden luona.

Yhden onnettomuuden vuoksi ei voi rauhanturvaoperaation suunnittelua muuttaa. Toisaalta on koko ajan seurattava, miten rauhanturvaoperaatio etenee, ja milloin tulee hetki jolloin Afganistanin oma hallitus pystyy kantamaan vastuun turvallisuudesta.

Afganistanissa alueet ovat erilaisia, ja vaikein turvallisuustilanne on ollut etelässä, lähellä Pakistanin rajaa. Pohjoisessa, jossa suomalaiset ja ruotsalaiset palvelevat, yhteenottoja on ollut vähemmän, mutta valitettavasti uhreja on tullut aiemmin myös ruotsalaisille rauhanturvaajille.

Kun viimeksi eduskunnassa äänestettiin Afganistan-operaation jatkumisesta, vihreät olivat Suomen osallistumisen jatkumisen kannalla, mutta samalla toimme esille, että hallittu siirto turvallisuudessa maan omalle hallitukselle pitäisi tapahtua vuosina 2011-2012. On tärkeää, että vastuun siirto afgaaniviranomaisille aloitetaan juuri rauhallisemmilta alueilta.

Samaan aikaan pitäisi rohkaista presidentti Karzain hallintoa aloittamaan todelliset neuvottelut Afganistanin opposition kanssa. Vaikka Kabulissa on järjestetty ”peace jirgoja”, näyttää siltä, ettei hallitus vieläkään ole kunnolla tavoittanut oppositioalueiden heimo- ja kyläpäälliköitä saadakseen heidät puolelleen. Kestävä rauha tulee Afganistaniin vasta, kun hallitus laajentaa toiminta-aluettaan koko maahan, mutta on valmis myös kompromisseihin.

Bushin hallinnon aikana Yhdysvallat ei ollut järin halukas mihinkään sovitteluun Afganistanissa. Silloin neuvotteluapua tarjosi mm. Saudi-Arabia. Neuvotteluhalun on lähdettävä Karzain omasta piiristä, ja kansainvälisen yhteisön on autettava neuvottelukontaktien saamisessa. Kaikkia afgaaneja ei varmasti saada hallituksen tukijoiksi, mutta on päästävä tilanteeseen, jossa hallituksen tukena on selvä enemmistö kansasta. Vain sitä kautta syntyy todellinen turvallisuus Afganistaniin.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto