KIRJOITUKSIANI

Reilun kaupan kännykät

Reilu kauppa tunnetaan parhaiten maataloustuotteista ja vaatteista. Automatisaatio, digitalisaatio ja robotisaatio tuovat ympärillemme maailman, joka pyörii uuden teknologian tuottein – älypuhelimet, padit, sähköautot ja kaikelle tälle virtaa antavat akut.

Näiden valmistamiseen tarvitaan mineraaleja, joiden todellisen alkuperän harvoin tunnemme. Käynnykästä saattaa löytyä 30 eri mineraalia. Eettisiä kännyköitä valmistava Fairphone pystyy takaamaan tinan, tantaalin ja tungstenin reitit. Tina voi kiertää kolme mannerta, ennen kuin se päätyy puhelimen piirilevylle.

Maailman koltaanivaroista yli puolet on Kongon demokraattisessa tasavallassa. Koltaani sisältää tantaalia, ja sitä tarvitsemme kaikkialla – niin viestintävälineissä kuin sairaalateknologiassa. Kongo tuottaa myös tinaa, kultaa, volframia, kuparia ja kobolttia. Kongon kaivosten hallinnasta käydään veristä taistelua. Aseelliset ryhmät vahtivat kaivoksia, lapsityövoiman käyttö ja seksuaalinen väkivalta on arkea, siviilit ovat kriisin keskellä. Puoli miljoonaa kongolaista on lähtenyt maanpakoon.

Yhdysvallat sääti lakeja konfliktimineraaeista jo 2010, EU toukokuussa 2017. Vaikuttamisen avaimet ovat kuluttajalla. Tarvitsemme kuluttajien liikkeen konfliktimineraaleja vastaan. Meillä on oikeus tietää tuotteiden alkuperä, millaisella työvoimalla raaka-aineet hankitaan, mitkä ovat sosiaaliset oikeudet, millainen vaikutus paikallistalouteen, miten tuotanto vaikuttaa ympäristöön. Jollemme tätä tiedä, olemme sokeita kuluttajia.

Emme halua olla osa uutta kolonialismia. Tarvitsemme kansainvälisen sertifiointijärjestelmän mineraalien tuotannolle. Sen kehittämisen tulee olla osa Suomen ulkopolitiikkaa. Olemme kännykkäkansaa, ja me vaadimme reilun kaupan kännyköitä.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto