KIRJOITUKSIANI

Onnittelut Baltian pääministereille

Kun kävin eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kanssa tänä syksynä Tallinnassa tapaamassa Viron presidenttiä Toomas Hendrik Ilvestä, hän oli huolissaan, miten Rail Baltica –hanke etenee. Baltian maiden yhteistä linjaa haettiin, kun Latviassa käytiin samaan aikaan keskustelua nopeasta Riika-Moskova –yhteydestä.

Eilen Baltian maiden pääministerit sopivat nopeasta nuolijunaradasta Tallinnasta Varsovaan. Näin Viron ja Puolan välille syntyy nopea, yli 1400 kilometriä pitkä ratayhteys. Rail Baltica helpottaa myös Suomen yhteyksiä Keski-Eurooppaan.

Viron, Latvian ja Liettuan pääministerit ovat sopineet kokouksessaan Tallinnassa, että Viron ja Puolan pääkaupunkien välille rakennetaan ratayhteys, joka kelpaa nopeiden nuolijunien käyttöön. Yli 1 400 kilometrin mittainen Rail Baltica -rata on yksi EU:n keskeisimpiä liikennehankkeita. Laivamatka Tallinnaan ei ole pitkä. Ja näköpiirissä tulevaisuudessa on myös mahdollisuus Helsinki-Tallinna tunnelista, jolloin suora Helsinki-Berliini –junayhteys olisi mahdollinen.

Rail Baltican rakentaminen alkaa vuonna 2013, ja ratayhteyden pitäisi olla valmis 2020. Euroopan Unionin rahoitusosuus hankkeessa on 85 prosenttia. Samaan aikaan Varsova-Berliini –yhteyttä parannetaan. Samalla kun yhteydet paranevat, liikenteen ympäristöhaittoja pienennetään. Eurooppa on palaamassa raiteille.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto