KIRJOITUKSIANI

Mitä ajattelen eläinsuojelusta?

Presidentinvaaleissa puhutaan paljon myös presidenttiehdokkaiden arvoista ja valinnoista, joita he tekevät arvojensa pohjalta. Minulta on useampaan kertaan kysytty, mitä ajattelen eläinsuojelusta.

Olen iloinen EU:n laajuisesta häkkikanalakiellosta, koska tuotantoeläinten kohtelu vastoin eläinten omia tarpeita ja käyttäytymistä on minusta eettisesti tuomittavaa. Olen jo pitkään ostanut kaupasta luomukananmunia.

Kannatan turkistarhauksen täyskieltoa koko EU-alueella, koska turkiseläimen pitäminen häkissä ei minusta ole hyväksyttävää. Kielto tulisi toteuttaa siten, että turkistarhaajien taloudelliset menetykset korvattaisiin, ja heitä tuettaisiin uusissa elinkeinoissa. Eläinsuojelussa pitäisi olla entistä enemmän kansainvälisiä normeja, jotta tuotanto ei siirtyisi sellaisiin maihin joissa eläinten olosuhteet ovat vielä huonommat.

Käydessäni Loimaalla luomusikatilalla olin tyytyväinen sikatilan omistajan kertoessa, että nykyään luomutuotanto on eettisten arvojen lisäksi perinteistä tuotantoa kannattavampaa. Se oli hyvä uutinen, koska luomusikalassa sikoja ei pidetä ahtaissa karsinoissa.

Olen ollut järkyttynyt katsellessani dokumentteja nykypäivän tehotuotannosta ja huonosta eläinten kohtelusta. Varsin usein eläinten huono kohtelu tapahtuu tilanteissa, joissa viljelijäperheen oma jaksaminen on loppunut. Olen itse kasvissyöjä, joten lihatiskillä en tee valintoja lihan tuotantotapojen välillä, mutta monet ystävistäni valitsevat aina luonnonmukaisesti  tuotetun lihan. Se on hyvä valinta.

Huittisissa käydessäni minulta kysyttiin yleisötilaisuudessa, mitä mieltä olen sikatilojen salakuvaamisesta. Sanoin, että minusta kaikki pihapiirissä ja kotirauhan piirissä tapahtuva salakuvaaminen tai salakatselu on arveluttavaa, koska ylipäätään tuntemattomien ja naamioituneiden ihmisten liikkuminen kodin piirissä ei ole toivottavaa.

Kansalaisaktivismia en sinänsä tuomitse. On oikein kiinnittää huomiota vanhentuneisiin lakeihin tai epäterveisiin käytäntöihin, mutta silloin on toimittava omalla nimellä ja omilla kasvoilla, myös seurauksista aina vastaten. Kantani on sama edustivat aktivistit mitä ideologiaa tahansa.

Sikatiloilta kuvatut dokumentit osoittavat, että jokin mättää pahasti suomalaisessa eläinsuojelussa ja viranomaisten kontrollissa. Jos kuvatunlainen eläintenpito on lainmukaista, silloin laki on liian lepsu ja sitä on muutettava. Dokumentit osoittavat myös, että tarvitsemme enemmän virallisia eläinsuojelutarkastajia, joilla on oikeus ja mahdollisuus tehdä yllätystarkastuksia tiloille.

Suomalainen elintarviketuotanto pärjää tulevaisuudessa vain, jos siinä noudatetaan korkeita eettisiä periaatteita eläinten kohtelussa ja ympäristönsuojelussa.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto