KIRJOITUKSIANI

Kampanjatunnelmia

 Vaalikampanja on nyt loppusuoralla: YLE:n suuri vaalitentti on tänään illalla, sen jälkeen TV-debatit ovat ohitse. Monille meistä ehdokkaista kampanjatyö alkoi jo kesällä, joten rupeama on ollut pitkä. Ennakkoäänestyksen aktiivisuus lupaa hyvää myös tulevalle sunnuntaille.

 Jotkut hetket kampanjatyössä ovat mieleenpainuvia. Ne eivät ole niitä suuria TV-keskusteluja, joita monet seuraavat, vaan pieniä, yllättäviäkin kohtaamisia ihmisten kanssa. Lapinlahden Irwiniä karaokessa laulava metsuri-pienviljelijä sai minut uskomaan, että nyt ovat monenlaiset ihmiset kampanjassa mukana.

 Torilla tuli juttelemaan 22-vuotias kaveri, jota on kiusattu aina – lastentarhassa, koulussa, armeijassa, ensimmäisellä työpaikalla. Vasta paikkakunnan vaihtaminen auttoi. Suomi on joskus kiusaajien luvattu maa. Tähän nälvimisen ja väheksymisen ilmapiiriin on puututtava ripeästi, muuten Suomi käy puolilla tehoilla. 

 Järvenpäässä Invalidiliiton koulutuskeskuksessa puhuttiin vajaakuntoisten mahdollisuudesta työllistyä. Oulun kaupunginsairaalassa keskusteltiin saattohoidosta. Louhelan setlementissä aiheena oli köyhyys ja syrjäytyminen. Lahden Metro-baarissa puhuttiin ihmisoikeuksista. Porissa Rakastajat-teatterissa aiheet vaihtelivat jalkaväkimiinoista suomalaiseen kulttuuriin.

 Kampanjabussi ei mahtunut budjettiin, joten julkisilla liikennevälineillä on menty sinne minne on päästy. Erikoisin taisi olla kolmen euron bussimatka Porista Tampereelle uudella Onnibussi-yhteydellä. Bussin puikoissa oli yrittäjä itse.

 Maata kiertäessään oppii arvostamaan paikallisia ja maakunnallisia tiedotusvälineitä – niin lehtiä kuin paikallisradioita – jotka ovat tehneet suuren työn presidentinvaalien ylläpitämisessä ja ehdokkaiden esittelyssä. Kehä kolmosen takaa aukeaa Suomi, joka ei ole kyyninen, vaan jossa annetaan arvoa ehdokkaan vierailuille, kohtaamisille ja keskusteluille. Hatunnosto näille pienempien ja suurempien tiedotusvälineiden toimittajille.

 Vaalityöhön on tullut mukaan satoja vapaaehtoisia – sosiaaliseen mediaan, jakamaan esitteitä, panemaan julisteita paikalleen, tekemään kampanjan käytännön asioita. Suuret kiitokset jo nyt heille.

 Uusiin kampanjatuttavuuksiin kuuluu muuten myös Anssi Kelan Armi-koira, joka ei millään malttanut pysyä poissa, kun teimme tiistaina livehaastattelua Facebookiin. Ystävällinen otus.

 Vaalitunnelma on hyvä, gallupien mukaan kannatus vahvassa nousussa – tsempataan loppuun saakka!

 – Pekka Haavisto

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto