KIRJOITUKSIANI

ASEM-kokous Delhissä

ASEM-kokous Delhissä

kuva2

11.11.2013

Suomi ja Indonesian ulkoministeri Marty puhuivat ympäristöstä ja vihreästä taloudesta ASEM-kokouksessa Delhissä..

Kehitysministeri Pekka Haavisto osallistui New Delhissä Intiassa 11.–12.11.2013 järjestettävään ASEM-ulkoministerikokoukseen. ASEM (Asia–Europe Meeting) on Aasian ja Euroopan yhteistyöfoorumi, jonka tavoitteena on vahvistaa maanosien välistä vuorovaikutusta ja yhteisymmärrystä.

Järjestyksessään yhdennentoista ulkoministerikokouksen aiheina olivat muun muassa kestävän talouskehityksen edellytykset ja nousevat turvallisuusuhat. Ministeri Haavisto nosti puheenvuorossaan esille muun muassa talouskasvun tasaisen jakautumisen ja puhtaan teknologian merkityksen kestävän kehityksen aikaan saamiselle.

Ensimmäistä kertaa ASEM-ulkoministerikokouksen osana järjestettiin myös vapaamuotoinen retriitti jonka aiheena olivat ajankohtaiset alueelliset ja globaalit ulkopoliittiset kysymykset. Tässä yhteydessä ministeri Haavisto painottaa hauraiden valtioiden kehitykseen liittyviä kysymyksiä. Varsinaisen kokousohjelman lisäksi ministeri Haavistolla oli kahdenvälisiä tapaamisia Aasian maiden ministereiden kanssa.

ASEM kattaa laaja-alaisesti aiheita niin poliittiselta, taloudelliselta, sosiaaliselta kuin kulttuurisektoriltakin. ASEMissa on mukana 49 maata sekä Euroopan komissio ja Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö ASEAN. Ensimmäinen ASEM-huippukokous järjestettiin vuonna 1996 Bangkokissa Thaimaassa. Sen jälkeen valtionpäämiehet ovat tavanneet kahden vuoden välein vuorotellen Aasiassa ja Euroopassa. Suomi järjesti EU-puheenjohtajamaan ominaisuudessaan vuonna 2006 ASEM6-huippukokouksen Helsingissä. Huippukokousten lisäksi ASEMin puitteissa järjestetään säännöllisesti myös ministeritason kokouksia. Ensimmäinen ASEM-ulkoministerikokous järjestettiin Singaporessa vuonna 1997.

(lähde: Ulkoministeriön lehdistötiedotteet ja Pekka Haaviston Twitter)

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto