KIRJOITUKSIANI

Pari ajatusta Irlannista

Eduskunta käsitteli tänään Irlannin tukipakettia, siitä äänestetään torstaina. Tunnetusti nappeja on vain kaksi – jaa tai ei. Kuuntelin tänään keskustelua, ja ein äänestäjillä on kolmenlaisia perusteluja: 1) Vaikeuksissa olevien EU-maiden on aika häipyä eurosta. 2) Antaa Irlannin kaatua ja joutua selvitystilaan. 3) Suomi voi pysyä tämän sotkun ulkopuolella.

Kukaan ei ole mielellään käyttämässä suomalaisten veronmaksajien rahaa Irlannin talouskriisin hoitoon. Riskinä kuitenkin on, että kriisi leviää ja vaikuttaa pikkuhiljaa myös Suomen talouteen, työpaikkoihin ja pankkien perimiin korkoihin.

Eurosta häipyminen ei kriisissä oleville maille olisi ihan helppoa. Islanti ajautui talouskriisiin omalla kansallisella valuutallaan, ja olemme nähneet mitä siellä on käynyt rahan ja kiinteistöjen arvolle. Tynnyreitä rummutetaan parlamentin edessä.

Yllätykseksi sosialidemokraateista löytyi eduskuntakeskustelussa kovimmat markkinatalouden puolustajat, jotka ehdottivat Irlannin ajautumista velkasaneeraukseen ja selvitystilaan sen sijaan, että muut EU-maat sitä tukisivat. Tällöin kuitenkin Irlanti joutuisi nopeasti leikkaamaan kansallisesta budjetistaan noin 15 miljardia euroa – esimerkiksi koulu- tai opetussektorin verran. Ihan niin kylmää kyytiä ei kai kukaan irlantilaisille toivo?

Kolmas ehdotus oli ”Slovakian tie” – Slovakiahan jättäytyi myös Kreikan tukipaketin ulkopuolelle. Tämä tuntui olevan perussuomalaisille mieluisin vaihtoehto. Slovakia on ratkaisunsa vuoksi menettänyt asemiaan EU-päätöksenteossa, ja kestää varmaan vähän aikaa, ennen kuin se voi vaikuttaa asioihin tasaveroisena EU-jäsenmaana. Emme ehkä halua sellaista roolia Suomelle?

Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa nostettiin esille se, miten vastaavilta kriiseiltä vältyttäisiin tulevaisuudessa. Rahoitusmarkkinoiden kontrollia ja läpinäkyvyyttä on parannettava. Verokilpailua on rajoitettava, ja veroparatiisit pantava järjestykseen. Pankkien stressitestit on saatava uskottaviksi. On hyvä, että taloudellisten kriisien hallintamekanismiin otetaan vuodesta 2013 alkaen yhteisvastuulauseke, jolloin myös rahan lainaajien vastuu kasvaa.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto